Gruppen av vattenpolitiker ska fungera som ett stödjande nätverk där politikerna kan ställa frågor om vatten på olika sätt, både expertkunskap och om hur man driver vattenfrågor politiskt. För samtliga kommuner inom Mälarens vattenvårdsförbund kommer vattenpolitiker att utses.

Politiker och tjänstepersoner besöker vattenparken för vattenrening i Smedjebacken.
Vad innebär det att vara vattenpolitiker?
En vattenpolitiker har möjlighet att:
- Vara intern ambassadör för vattenfrågorna. I det politiska arbetet aktivt påtala nyttan med att arbeta med vattenfrågorna, föra upp frågan på den politiska agendan då det finns möjlighet.
- Delta i nätverk med de andra vattenpolitikerna för att lära mer och stärka samarbetet med andra kommuner, vattenfrågorna är ofta kommungränsöverskridande.
- Träffa de andra politikerna inom medlemskommunerna 1-2 gånger per år för att kunna lyfta vattenfrågorna till den politiska agendan.
- Vara kommunens ansikte utåt i arbetet med förbättrad vattenkvalitet, t ex då projekt genomförs (satsningar på dagvatten, avloppsrening, fria vandringsvägar, minskad belastning från jordbruk/enskilda avlopp mm).

Vattenpolitiker i våra medlemskommuner
Nedan är de politiker som arbetar med frågor om vatten i de kommuner som utsett vattenpolitiker och även är medlemmar i Mälarens vattenvårdsförbund.
Karin Tempelman, Enköpings kommun
Sarita Hotti, Eskilstuna kommun
Tommy Rosenkvist, Håbo kommun
Fredrik Anderstedt, Håbo kommun
Tony Haddad, Järfälla kommun
Mikael Rye-Danjelsen, Knivsta kommun
Dag Stigenberg, Kungsörs kommun
Mervi Ulvbane, Nykvarns kommun
Martin Enström, Nykvarns kommun
Jonas Riedel, Sollentuna kommun
Towe Bengtsson, Sunbybergs kommun
Mattias Peterson Ersoy, Upplands-Bro kommun
Kontaktperson
Elin Ångman, Mälarens vattenvårdsförbund